Prostuti 2015 Question Bank for Class 10, SEBA Assam

Prostuti 2015Prostuti 2015Prostuti 2015

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

>> The rest of the article is available at englishforschools.co.nf (click here)

Advertisements

Probable Q&A on A Question of Trust

A QUESTION OF TRUST

Q.1. What does Horace Danby like to collect? Why does he steal every year?

Ans: Horace Danby likes to collect rare and expensive books.

He steals every year in order to see him through a year and to buy rare and expensive books through an agent. For this, he planned carefully and robbed a safe every year.

Q.2. Who is Horace Danby? What kind of person is he? How did he become the Assistant Librarian in the prison?

Ans: Horace Danby is a good and respectable person in public view, but is not completely honest. He is a peculiar thief who robs a safe every year to buy books.

Horace had served his first sentence in a prison library fifteen years ago. He was tricked by a charming and young lady who was in the same profession. He was caught by the police for robbery at Shotover Grange. At the prison, he was made the Assistant Librarian keeping in view his previous experience in the prison library.

Q.3. Horace Danby was a meticulous planner but still he faltered. Where did he go wrong and why?

Ans: Horace Danby was a meticulous planner. Each year, he planned carefully just what he would do. Before robbing at Shotover Grange he had studied the house for two weeks, looked at its electric wiring, its paths and its garden. He crossed over the garden wall, carried his bag full of tools and entered the kitchen with the key hung outside. He wore a pair of gloves so that no fingerprint was left. He had already befriended their pet dog “Sherry”. He had even read a magazine article describing the interior of this house. Everything was done meticulously upto this. But when he could not resist sneezing, another thief, who was upstairs, got alarmed. She was a pretty young lady. She quickly understood that he was a thief. But Horace took her for the lady of the house. The lady took this opportunity and tricked him. Horace faltered because he had lesser presence of mind as compared to the lady. He had studied everything minutely except the people living in the house. Besides, he had a faith in the saying, ‘honour among thieves’.

Q.4. What are the subtle ways in which the lady manages to deceive Horace Danby into thinking she is the lady of the house? Why doesn’t he suspect that something is wrong?

Ans: Horace Danby could not resist himself from sneezing inside Shotover Grange. Quite interestingly, there was another thief – a pretty young lady – upstairs, who had heard his sneezing. She came downstairs and asked him, “What is it? A cold or a hay fever?” Horace replied without a thought and then saw her. He thought her to be one of the family members. Instead of running away, he thought of avoiding trouble by treating her the right way. The lady was too cunning a thief. She threatened of handing him over to the police. Horace too tried to frighten, but to no effect. She began demoralising him saying, “Society must be protected from men like you”. Horace started begging her again and again to let him go. She agreed on one condition, that Horace must have to open the safe so that she might wear the jewels to a party that night. Horace did the same and went away happily. But on the third day, a policeman arrested him for jewel robbery.

Q.5. “Horace Danby was good and respectable – but not completely honest”. Why do you think this description is apt for Horace? Why can’t he be categorised as a typical thief?

Ans: In public view, Horace Danby was good and respectable. He was about fifty years old and unmarried. He lived with a housekeeper. He ran …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

>> The full article is available at 

englishforschools.co.nf (click here)

Practice Questions on Tense , Set 1

Practice  Questions on Tense :

1. Many students ___ (go) to school on foot.

Ans: Many students go to school on foot

2. They ___ (stage) a play last month.

Ans: They staged a play last month

3. Yesterday ___ (be) a holiday.

Ans: Yesterday was a holiday.

4.You ___ (wait) throughout the day.

Ans: You have been waiting throughout the day.

5.While he ___ (drive) his car, he found his friend lying on the road.

Ans: While he was driving his car, he found his friend lying on the road.

6.The man who ___ (not work) should not eat.

Ans: The man who does not work should not eat.

7.It was Fleming who ___ (discover) penicillin.

Ans: It was Fleming who discovered penicillin.

8.They ___ (come) here next week.

Ans: They will come here next week.

9.She never ___ (read) any book.

Ans: She has never read any book.

10.When she was discussing the matter with us, her friend ___ (call) her on the phone.

Ans: When she was discussing the matter with us, her friend called her on the phone.

11.The population of the world ___ (rise) very fast.

Ans: The population of the world is rising very fast.

12.An atheist ___ (not believe) in God.

Ans: An atheist does not believe in God.

13.Bad driving ___ (cause) many accidents.

Ans: Bad driving causes many accidents.

14.Do you ___ (understand) what I mean?

Ans: Do you understand what I mean?

15.I ___ (not eat) anything since breakfast.

Ans: I have not eaten anything since breakfast.

16.She ___ (look) for a job for six months.

Ans: She has been looking for a job for six months.

17.It ___ (not rain) this week.

Ans: It has not rained this week.

18.It ___ (not rain) last week.

Ans: It did not rain last week.

19.When Rupa arrived at the party, Paul ___ already (go) home.

Ans: When Rupa arrived at the party, Paul had already gone home.

20.We arrived at work in the morning and found that somebody ___ (break) into the office during the night.

Ans: We arrived at work in the morning and found that somebody had broken into the office during the night.

21.I ___ (hear) the news an hour ago.

Ans: I have heard the news an hour ago.

22.When you came in, it ___ (rain) still.

Ans: When you came in, it was raining still.

23.It ___ (rain) since early morning.

Ans: It has been raining since early morning.

24.Mary told me that she ___ (visit) China two years before.

Ans: Mary told me that she had visited China two years before.

25.She is interested in politics, but she ___ (not belong) to any political party.

Ans: She is interested in politics, but she does not belong to any political party.

26.When we reached the station, the train ___ (leave) already.

Ans: When we reached the station, the train had left already.

27.The bell rang after we ___ (finish) our work.

Ans: The bell rang after we had finished our work.

28.As soon as they ___ (finish) breakfast, they ran out to play.

Ans: As soon as they had finished breakfast, they ran out to play.

29.I ___ (work) next term.

Ans: I shall work next term.

30.It’s time we ___ (start).

Ans: It’s time we started.

31.I ___ (finish) this work by five o’clock.

Ans: I shall have finished this work by five o’clock.

32.He ___ (be) ill since last week.

Ans: He has been ill since last week.

33.This paper ___ (appear) twice daily.

Ans: This paper appears twice daily.

34.This time tomorrow I ___ (read) the novel.

Ans: This time tomorrow I shall be reading the novel.

35.He ___ (leave) before you go to see him.

Ans: He will leave before you go to see him.

36.I won’t go out if it ___ (rain).

Ans: I won’t go out if it rains.

37.Please ring me up as soon as he ___ (come).

Ans: Please ring me up as soon as he comes.

38.When we went to the cinema, the film ___ (start) already.

Ans: When we went to the cinema, the film had already started.

39.Our guests ___ (arrive), they are sitting in the garden.

Ans: Our guests have arrived, they are sitting in the garden.

40.The earth ___ (move) round the Sun.

Ans: The earth moves round the Sun.

41.You ___ (wear) a new coat, aren’t you?

Ans: You are wearing a new coat, aren’t you?

42.I ___ (not see) him for sometime.

Ans: I have not seen him for sometime.

43.It ___ (rain) heavily when he woke up.

Ans: It was raining heavily when he woke up.

44.I ___ (have) my dinner an hour ago.

Ans: I have had my dinner an hour ago.

45.It is ten years since I ___ (see) him.

Ans: It is ten years since I saw him.

46.Rita ___ (do) her homework when I entered the room.

Ans: Rita was doing her homework when I entered the room.

47.There ___ (go) the bus.

Ans: There goes the bus.

48.Here ___ (come) Abdul.

Ans: Here comes Abdul.

49.If it ___ (rain) I shall not go out.

Ans: If it rains I shall not go out.

50.She behaves as if she ___ (know) everything.

Ans: She behaves as if she knew everything.

51.I have not seen him since I ___ (leave) school.

Ans: I have not seen him since I left school.

52.He ___ (go) to Shillong last month.

Ans: He went to Shillong last month.

53.This work was ___ (begin) last month.

Ans: This work was begun last month.

54.If I ___ (be) you I would not do that.

Ans: If I were you I would not do that.

55.As he ___ (climb) the steps he slipped.

Ans: As he was climbing the steps he slipped.

56.As he was getting off the bus he ___ (fall) down.

Ans: As he was getting off the bus he fell down.

57.The bus always ___ (arrive) here at six.

Ans: The bus always arrives here at six.

58.You ___ (fail) unless you work harder.

Ans: You will fail unless you work harder.

59.I wish I ___ (can) help you.

Ans: I wish I could help you.

60.The match ___ (start) before we reached the field.

Ans: The match had started before we reached the field.

61.If you ___ (invite) him he will come.

Ans: If you invite him he will come.

62.If you ___ (invite) him he would have come.

Ans: If you had invited him he would have come.

63.We ___ (know) each other for many years.

Ans: We have known each other for many years.