Learning Tenses the Easiest Way, Day 3

Here are some formulae to determine which tense it is :

Formula # 1 :  (Simple Present)……everyday/daily/regularly/frequently/often/every(+time)/once a week or month or year etc.

Explanation : If you see words like everyday/daily/regularly/frequently/often/every(+time)/once a week or month or year etc. in a sentence for correction of tense, form the verb within brackets in the Simple Present Tense.

Construction of Simple Present Tense : S+Present Tense form of Main Verb (-s or -es is added in 3rd Person Singular Subject). (Negative form : S+do/does+not+Present form of Main Verb)

Examples:

(1) I (go) to school daily.

Ans: I go to school daily.

(2) He (come) here everyday.

Ans: He comes here everyday.

(3) This newspaper (appear) once a month.

Ans: This newspaper appears once a month.

Formula # 2 :  (Simple Past)……last(+time)/yesterday/ago/back/recently etc. (-since/-for/-till/-until)

Explanation : If you see words like last(+time)/yesterday/ago/back/recently etc. in a sentence where words like since,for,till,until etc are absent, then form the verb in brackets in the Simple Past Tense form.

Construction of Simple Past Tense : S+Past form of Main Verb. (Negative form: S+did+not+Present Tense form of Main Verb)

Examples:

(1) I (see) you last week.

Ans: I saw you last week.

(2) She (not go) to school yesterday.

Ans: She did not go to school yesterday.

(3) They (come) here two days back.

Ans: They came here two days back.

Formula # 3 :   It is time/…wish/…as if/…as though…….(Simple Past).

Explanation : If you see a sentence starting with “It is time”/”It’s time” or words or phrases like “wish”, “as if”, “as though” in the middle of the sentence, then construct the verb within brackets in the Simple Past Tense. These words or phrases make the sentence conditional. So “I” is followed by “were” instead of “was”.

Example :

(1) It is time we (go) to bed.

Ans: It is time we went to bed.

(2) I wish I (be) a king.

Ans: I wish I were a king.

(3) She talks as if she (be) the Miss World.

Ans: She talks as if she was the Miss World.

(4) He behaved as though he (know) me.

Ans: He behaved as though he knew me.

Formula # 4 :    (Simple Future)……..next(+time)/tomorrow/shortly.

Explanation : If you see words like “next” followed by a time phrase, or “tomorrow” or “shortly”, then construct the verb within brackets in the Simple Future Tense form.

Construction of Simple Future Tense : S+shall/will+Present Tense form of Main Verb.

Examples:

(1) They (reach) Delhi next Monday.

Ans: They will reach Delhi next Monday.

(2) I (participate) in a quiz competition tomorrow.

Ans: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

>> The rest of the article is available at englishforschools.co.nf (click here)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s